Praktijk acupunctuur aardenburg zeeland

Klassieke acupunctuur

Acupunctuur is een eeuwenoude traditionele Chinese geneeswijze, waarin de mens met zowel lichaam als geest een integraal geheel met de natuur vormt.

Als u ziek bent, pijn hebt, gestresst bent of niet lekker in uw vel zit, kan er een onbalans in de energie van de organen of de hierbij betrokken meridianen ontstaan. Door het plaatsen van naalden op specifieke acupunctuurpunten, beïnvloedt u de energiestroom. Blokkades worden opgeheven en er ontstaat een nieuw evenwicht.

Acupunctuur wordt toegepast bij zowel chronische als acute klachten, maar het kan ook preventief gebruikt worden om klachten te voorkomen, bijvoorbeeld hooikoorts en in de winter werkt het weerstandsverhogend. Daarnaast kan het helpen om spanningen los te laten en om een algeheel welbevinden te bewerkstelligen. Acupunctuur versterkt ons zelfhelend vermogen. Het verbetert onze spijsvertering en stimuleert de bloedcirculatie.

Een westerse verklaring voor de werking van acupunctuur is dat de meeste acupunctuurpunten in de buurt van zenuwen liggen en op plaatsen waar zenuwen een spier binnentreden of door bindweefselstructuren gaan. Door het aanprikken van die punten wordt het zenuwstelsel geprikkeld en treedt een neuromodulatie op. De klachten verminderen omdat de hersenen de info op een ander manier verwerken en de focus op het klachtgebied verminderen. Lokaal in het geprikte gebied komen chemische stoffen vrij, die pijnstillend werken.

Door uw voeding en leefwijze aan te passen, werkt u zelf mee aan het genezingsproces. Desgewenst kan ik u hierin adviseren.

Electroacupunctuur

Dit is een vorm van acupunctuur, die inzetbaar is bij pijnklachten.

Er wordt een zwak stroompje op de naalden geplaatst. De patiënt voelt het nauwelijks en het heeft een pijndempend effect.

Dit geeft zeer goede resultaten bij o.a. een tenniselleboog, herniapijn, neuropatische pijn, artrosepijn, aangezichtspijn, etc.

Afhankelijk van de ernst van de (pijn)klachten (acuut of chronisch) zijn 1 of meerdere behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken.

Schedelacupunctuur

Schedel-acupunctuur is van toepassing bij pijnbestrijding en behandeling van hoofdpijn, migraine, paraplegie en hemiplegie, voornamelijk na een recente hersenbloeding. Geeft tevens zeer bevredigende resultaten bij de behandeling van CRPS (Complex Regionaal Pijn Syndroom ; voorheen posttraumatische dystrofie genoemd).

Hier maakt men geen gebruik van de traditionele acupunctuurpunten op de schedel maar werkt men met een aantal zones op het hoofd,die corresponderen met de diverse regionen in de hersenen.

Ooracupunctuur

Ooracupunctuur is de meest bekende vorm van een micro-systeem.

Er zijn ongeveer 200 punten op het oor. Wanneer deze punten worden gestimuleerd, sturen ze een signaal naar de hersenen die op hun beurt een sein geven aan de overeenkomstige delen of functies van het lichaam. Door prikkelen van deze punten kan zij direct een positieve invloed uitoefenen op organen, gewrichten en fysiologische mechanismen.

Ooracupunctuur kan ingezet worden bij:

 • Pijnklachten van het bewegingsapparaat
 • Neurologische klachten
 • Allergieklachten
 • Verslavingsbehandeling:
  • Snoepen
  • Roken
  • Overmatig alcoholgebruik

Balansmethode volgens Dr Tan

Is één van de meest oorspronkelijke vormen van acupunctuur die 4000 jaar geleden in China werd toegepast.

Bij een juiste toepassing is er in de meeste gevallen direct resultaat. Niet dat een klacht meteen over is, maar er treedt wel meteen verlichting op.

Voor het beste resultaat moet de behandeling in een kort tijdsbestek een aantal keer toegepast worden.

Acupunctuur volgens master Tung

Deze vorm van acupunctuur wordt vaak aangeduid als "Magic".

Dit komt door het snelle resultaat. Het is een ingenieus systeem die goed te combineren is met de balansmethode van Dr. Tan.

Moxatherapie

Moxa of bijvoetkruid (=Artemisia Vulgaris) wordt gebruikt om de acupunctuurpunten te verwarmen; dus om koude te verdrijven en yang in beweging te zetten.

Dit is mogelijk door rechtstreeks de moxa op de naald te plaatsen en dan laten smeulen ofwel d.m.v. moxastick waardoor bepaalde punten verwarmd kunnen worden.

Moxa is bedoeld om de energiestroom te activeren indien deze zwak is.

Het biedt ook een uitkomst indien bepaalde punten prikgevoelig zijn.

Deze therapie is een aanvulling op een acupunctuurbehandeling.

Guasha

Deze behandeltechniek geeft direct resultaat bij spierpijnen en blokkades.

Gua betekent ''schrapen''. Sha betekent "gestagneerde energie" die zich in het lichaam vertaalt naar de klachten of ziekten.

In een behandeling wordt een speciale kruidenbalsem op de huid gebracht en vervolgens wordt met een speciale schraper oppervlakkig geschraapt. Op plaatsen waar blokkades in het lichaam zijn, verschijnen plekken die eruit zien als bloeduitstortingen; deze kunnen variëren van lichtrood naar donkerrood. Hoe donkerder de kleur, hoe dieper de blokkade en hoe chronischer de stoornis.

Guasha is o.a. te gebruiken bij:

 • Migraine
 • Hoofdpijn
 • Nek- en schouderpijn
 • RSI
 • Zenuwpijn
 • Diverse overige pijnen

Cupping

Cupping is het plaatsen van glazen bollen op de huid die d.m.v. een vacuüm zuigkracht uitoefenen op de huid. Het vacuüm kan op verschillende manieren verkregen worden. Ik gebruik meestal de traditionele manier.

Met behulp van een brandend watje wordt de lucht van de bol verwarmd. Daarna wordt de cup op de huid geplaatst waarna tijdens het afkoelen van de lucht het vacuümeffekt optreedt.

Cupping is effectief bij spier- en gewrichtspijnen maar ook bij respiratoire klachten.

Voeding- en lifestyleadvies

Binnen de Chinese cultuur is het heel gewoon om met behulp van de dagelijkse voeding de gezondheid te bevorderen of ondersteunen.

Door gebruik te maken van de functie voeding wordt u meer bewust van het zelfhelend vermogen van het lichaam. U kunt dus naast de behandeling een voedingsadvies krijgen als dit voor uw herstel noodzakelijk is.

Vaak wordt bewegingstherapie geadviseerd: dit in samenwerking met andere deskundigen op dit vlak, waaronder fysiotherapeut etc.

Tuina-massage

Tuina is de Chinese therapeutische massage. Tui staat voor ''duw'', "Na'' staat voor ''grijp".

Het is een therapie waarbij de meridianen gemasseerd worden met een bepaalde techniek. De werking berust net als acupunctuur op het beïnvloeden van de energie in de meridianen.

Ten onrechte wordt Tuina soms ook acupressuur genoemd. Dit is niet helemaal juist omdat niet alleen acupunctuurpunten gemasseerd worden maar een hele meridiaansysteem. Door middel van manipulaties en speciale technieken worden de meridianen, acupunctuurpunten en de gewrichten met de hand bewerkt.

Dit is ook zeer geschikt voor kinderen. Kinderen reageren zeer snel op een Tuina behandeling.

Deze is ook aan te vragen als cadeaubon; aangepast aan ieders budget.

Lasertherapie

is een niet-invasieve pijnbeheersingstechniek die Low-level lasertherapie gebruikt om pijn en ontstekingen te verminderen.

Deze laserlichtenergie wordt gebruikt om cellen te stimuleren om optimaal te functioneren.

Principe:

 • verbeteren van de bloedcirculatie
 • verminderen van ontsteking
 • pijn verlichten
 • weefselherstel versnellen

geschikt voor o.a. neuropathie, tendinopathieën, nek- en rugklachten, schouderpijn, carpaaltunnelsyndroom, etc...

 

Stoppen met roken

De acupuncturiste kan uw bondgenote worden om voortaan rookvrij door het leven te gaan.

Maar u moet het natuurlijk zelf doen. Een sterke motivatie om er definitief mee te stoppen is dan ook belangrijk. De meest succesvolle methode is deze, die zowel de lichamelijke- als de geestelijke afhankelijkheid doorbreekt.

De acupuncturiste zal aan beide zaken aandacht besteden en u tips geven. Ontwenningsverschijnselen treden op als de nicotinebehoefte niet meer wordt aangevuld; het kan leiden tot slapeloosheid, onrust, irritaties etc.

Uiteindelijk zal het lichaam aan de nieuwe situatie wennen, maar dat duurt even. De eerste 3 weken zijn zeer belangrijk. Acupunctuur is bij uitstek geschikt om die vervelende ontwenningsverschijnselen te verminderen. Voor meer informatie kunt u mij bellen of mailen.

Zwangerschapsbegeleiding

Wat kan acupunctuur hierin betekenen?

 • In IVF-traject biedt acupunctuur een prima ondersteuning; alsook voor de negatieve effecten van de hormoonstimulatie te verminderen
 • Innestelingbevorderend
 • Kan de misselijkheid verminderen of wegnemen tijdens de eerste maanden van de zwangerschap
 • Stuitligging
 • Na de bevalling stimuleert acupunctuur de borstvoeding
 • Ondersteunt postnatale depressie

Stuitligging

Zwangere vrouwen met een baby in stuitligging kunnen vanaf de 33ste week beginnen met moxatherapie.
Ongeveer 3,5% baby's die geboren worden, ligt vlak voor de bevalling in stuitlig. Voor de aanstaande moeder kan dit vervelend zijn.

80% van de vrouwen die zwanger zijn van een baby in stuitligging, bevalt uiteindelijk met een keizersnede. De meesten vinden dit jammer, ze willen graag een natuurlijke bevalling meemaken.

Daarom maken steeds meer vrouwen gebruik van een behandelmethode, die moxatherapie heet.

De behandeling is pijnloos maar geschiedt onder strikte begeleiding van de therapeute en bij voorkeur in samenwerking met de betreffende gynecoloog.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat moxa-therapie de kans dat het kind spontaan draait, vergroot wordt van 50% naar 75%.